Cum se reface flora intestinala distrusa

Dr Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog spitalul Fundeniflora-intestinala

Toti stim ca in organismul omului exista microbi, care uneori pot fi distrusi – in special de antibiotice sau medicamente care scad aciditatea din stomac si sunt mult folosite in zilele noastre.

De aceea, nu este neobisnuit ca multe persoane cauta pe net remedii naturiste pentru refacerea florei intestinale, tratamentul florei intestinale, medicamente sau pastile pentru flora intestinala sau chiar antibiotice pentru flora intestinala distrusa

De ce avem microbi in tubul digestiv?

Tubul digestiv uman nu este steril,adica complet lipsit de microbi, el continand inca imediat dupa nastere unele specii microbiene care poarta numele de flora intestinala saprofita, deosebita de flora intestinala parazita, anormala. Fiecare segment al tubului digestiv re microbi specifici, localizati in special acolo datorita ph-digestivconditiilor de care au nevoie, in special legate de pH-ul local al  materiilor din intestin. Acest pH este acid in stomac, apoi devine alcalin datorita secretiilor intestinale, biliare si pancreatice – vezi foto. Aceste modificari de aciditate sunt normale, chiar si acidul din stomac este .. pus acolo pentru a ajuta la digestie si a omora o parte din microbii din alimente,nu pentru a ne guari staomacul – sigur ca daca este prea mult acid sau avem o mucoasa gastrica sensibila, nu este bine, facem ulcer, gastrita, reflux gastroesofagian, etc

Flora intestinala – refacere.

In cazul alterarii florei intestinale normale, pentru buna desfasurare a proceselor de digestie si impiedicarea aparitiei unor complicatii, este necesar ca echilibrul intern al intestinului sa fie adus la normal.

Cum se face refacerea florei intestinale afectate?

Intrebare frecventa: cum poti sa-ti cresti flora intestinala?

Prima problema este daca este nevoie de refacerea florei intestinale; trebuie tinut seama ca FLORA INTESTINALA = MICROBI INTESTINALI!! Deci, trebuie tinut seama daca merita sa cresti numarul de microbi din intestin peste NORMAL!!

A doua problema, daca prima a fost rezolvata, este CU CE SA REFACI FLORA INTESTINALA.

Deci nu trebuie sa cresti peste normal flora intestinala, ci sa o refaci pe cea care este redusa sub limita normala.

Desi pe piata lupta este acerba intre diferitele firme producatoare de “preparate de restabilirea a florei intestinale”, fiecare dintre ele fiind “singurul” sau “unicul” sau cel mai bun” preparat, si fiind bun, este si scump.
Studiile stiintifice recente au aratat ca doar doua specii bacteriene sunt necesare pentru repopularea florei bacteriene afectate: Lactobacillus si Bifidobacterium.

Acestea sunt cele mai importante specii care pot fi afectate in cazul tratamentului prelungit cu antibiotice.

Provenienta acestora nu are mare importanta, desi uneori oamenii fac eforturi deosebite sa procure numai un anumit preparat, pentru ca au auzit ca este cel mai bun, sau pentru ca medicul le-a recomandat acest preparat.

De exemplu, surse obisnuite de Lactobacillus si Bifidobacterium sunt: iaurtul obisnuit, branza, berea, vinul, cidrul si alte bauturi fermentate, ciocolata, painea de casa facuta cu drojdie, varza, castravetii.

Sigur ca exista diferite preparate “purificate”, concentrate”, “straine”, etc, dar… probabil ca si dacii mai faceau cate un dezeclilibru de flora intestinala, si nu cred ca luau altceva in afara de iaurt, branza , paine de casa si.. probabil vin.

In situatii exceptionale poate fi necesara introducerea in colonul bolnav de flora intestinala de la o persoana sanatoasa, procedeu cunoscut sub numele de “transplant de materii fecale”. Dar, cum aceasta metoda nu implica vanzarea unor produse prefabricate si obtinerea de castiguri, nu este mediatizata, nu este promovata.

Daca aveti probleme cu flora intestinala care nu s-au rezolvat in ciuda tratamentului prescris de medic, este posibil ca  simptomele sa nu  tina modificarea florei intestinale ci de alta problema de sanatate, sau poate schema de tratament prescrisa, desi poate fi corecta, nu vi se potriveste dvs. Tocmai acecsta este rolul medicului, sa adapteze cunostintele sale medicale la caracteristicile pacientului pe care in consulta

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian , gastroenterolog – hepatolog la Spitalul Fundeni, si daca aveti o problema gastroenterologica sau hepatologica nelamurita si considerati necesara o a doua opinie medicala va puteti programa pentru un consult in cabinetul privat aici

1 comentariu

Lasă un comentariu