Regimul alimentar in colonul iritabil

DIAGNOSTICUL DE COLON IRITABIL ESTE EDESTUL DE DIFICIL, DATORITA SImptomele colonului iritabilSIMPTOMELOR NUMEROASE SI POSIBILEI CONFUZII CU ALTE BOLI MULT MAI GRAVE, UNELE CHIAR MORTALE.

De aceea se recomanda ca diagnosticu lsa fie pus de medicul gastroenteorlog, care trebuie in primul rand sa excluda alte boli,

Regimul alimentar in colonul iritabil   este extrem de variabil de la pacient la pacient, unii avand rezultate foarte bune cu regim lichidian, bogat in legume, fructe si paine integrala, in timp ca altii au episoade frecvente de diaree cu celeasi alimente. Alimentele care creeaza neplaceri pot fi mai usor depistate de bolnav decat de medic, dar in principiu este astfel:

Dieta in cazurile de colon cu  diaree severa episodica presupune cateva zile regim bogat in lichide (pentru a le inlocui pe cele pierdute prin diaree) la inceput cu 5-6 mese zilnic constand in:

  • apa plata (apa minerala baloneaza si irita colonul)
  • ceaiuri de menta neindulcite si reci sau caldute
  • supe de legume cu un galbenus de ou
  • supe cu orez si morcovi
  • sunca de pui slaba, tocata si fiarta in supe
  • branza telemea cu cheag
  • paine prajita
  • biscuiti simpli
  • banane bine coapte
  • mere coapte fara a se adauga zahar
  • sarea poate fi in cantitate normala – daca nu exista si alte BOLI CARE IMPUN REGIM FARA SARE (boli cardiace, hipertensiune, boli de rinichi, etc); in caz de dairee, in functie de rezultatele analizelor, se poate chiar indica un regim cu mai multa sare, care se pierde pri nscaune.

Regimul alimentar in cazurile fara diaree si cu o toleranta digestiva buna poate fi mult mai lax, in principiu format din:

  • Supe şi ciorbe: (de preferinţă câte o jumătate de porţie de supe de zarzavaturi îngroşate cu făinoase ca: griş, orez, fulgi de ovăz, tăiţei, găluşte de griş;
  • Pâine: pâine albă  veche de o zi.
  • Carne:
    • Carne slabă de vacă sau viţel, preparată rasol. Rasol de găină sau de pui.
    • Perişoare sau chifteluţe fierte la aburi sau în sosuri dietetice.
    • Grătar preparat cu carne mai întâi fiartă şi friptă la cuptor fără coajă.
    • Mâncăruri de carne preparate dietetic: musaca, chiftele marinate, ardei umpluţi.
  • Peşte :peşte alb slab, rasol sau perişoare de peşte fierte la aburi.
  • Ouă sub forma de
    • zdrenţe de albuş în supă,
    • omletă dietetică numai din albuş
    • albus cu zahăr,
    • cremă de albuş cu lapte,
    • bezele.
    • gălbenuşul e permis numai o dată sau de două ori pe săptămână în preparate.
  • Brânzeturi:
    • brânză de vaci,
    • telemea desărată (indicată numai la bolnavii fără edeme sau ascită),
    • urdă,
    • caş slab nesărat şi nefermentat
  • Făinoase:
    • orez
    • griş
    • macaroane
    • tăiţei
    • fidea, foarte bine fiarta şi limpezita în apă fierbinte, preparata mai ales sub formă de budinci sau albuş bătut.
  • Mămăligă moale, bine fiartă
  • Zarzavat şi legume:
    • Pireuri, sosuri, budinci de zarzavaturi, preparate cu albuş bătut spumă.
    • Cartofii se vor da de preferinţă fierţi în coajă.
    • Măncăruri din zarzavaturi ca dovlecei, morcovi, , fasole verde, preparate cu sosuri dietetice.
    • Toate legumele vor fi bine fierte şi în cantităţi moderate, de preferinţă servite cu garnitură lângă rasol sau friptură
  • Salate diverse din:
    • sfeclă coaptă la cuptor şi mărunţită,
    • salată verde bine mărunţită,
    • morcovi raşi mărunt pe răzătoare,
    • roşii bine coapte, fără coji şi sâmburi.
  • Sosuri:
    • preparate dietetic
    • fără grăsime prăjită
    • cu zeamă de zarzavat
    • cu lapte,
    • cu verdeţuri
    • cu suc de roşii.

Sarea este permisa în cantitate moderată, daca nu exista alte contraindicatii mentionate anterior

Urmatoarele alimente sunt mai greu tolerate de unii pacienti, deci contraindicate sau administrate cu prudenta

  • bauturile gazoase chiar si apa gazoasa
  • condimentele, ceapa, usturoiul, ridichile
  • prajelile
  • dulciurile concentrate -dulceata, gem, marmelada, rahat, miere, halva, ciocolata, etc
  • rantasurile
  • afumaturile
  • conservele
  • tocaturile grase (ciorbele de perisoare de pasare in general sunt tolerate)
  • fructele si legumele crude si uneori si cele fierte
  • legumele uscate – fasole, mazare, linte
  • fructe uscate- nuci alune, fistic, semintele uleioase-, prunele, perele
  • painea proaspata din faina integrala
  • mancarurile tip fast food
  • bauturile alcoolice
  • salatele cu otet, de rosii
  • maionezele
  • vinetele
  • icrele
  • ciocolata, cacao
  • tutunul
  • untura

In cazurile cu constipatie regimul recomandat trebuie safie:

  • bogat in fibre – legume, fructe, verdeturi, salate, paine si cereale, lactate
  • cu reducerea consumului de carne, snacksuri, pizza, prajeli, cafea, condimente, branzeturi cu cheag (telemea), orez, alcool
  • cu consum de lichide in cantitate crescuta, minimum 2-3l zilnic

Largirea regimului alimentar poate fi facuta, nu sunt reguli stricte, fiecare pacient putand sa testeze ce ii convine si ce nu.

Ce trebuie sa faci daca ai colon iritabil, poti de fapt sa ai cancer de colon?

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Un gastroenterolog cu oarecare experienta poate depista din timp micile modificari care pot sugera o evolutie nefavorabila a bolii. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara sanatatea, dar poti beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian , gastroenterolog – hepatolog la Spitalul Fundeni, si daca aveti o problema medicala ca in articolul de mai sus, sunteti din zona Bucuresti  si considerati necesara o a doua opinie medicala va puteti programa pentru un consult in cabinetul privat aici

Articolul de mai sus are scopul de a va oferi informatii medicale inteligibile dar si de a promova activitatea noastra medicala

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s