Ce trebuie sa faca o gravida cu virusul hepatitei B

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog Spitalul Fundeni Bucuresti

Unde sta virusul hepatitei B in organismul uman si cum se transmite?

Virusul hepatitei B se gaseste in sange in cea mai mare concentratie, si in concentratii scazute in secretiile vaginale, saliva, sperma si  tesuturi – inclusiv in ficat, acestea fiind si principalele mijloace princare virusul se poate transmite de la o persoana la alta
Este un virus rezistent. Daca se expune la temperatura camerei o picatura de sange cu virus B, acesta poate trai in aceste conditii cca 7 zile.

Care sunt simptomele hepatitei cu virus B?

De cand iei virusul pana ce apar simptomele de boala si modificarea analizelor (perioada de incubatie) pot trece 6- 24 de saptamani, dupa care apare hepatita acuta..

Hepatita acuta cu virus B se caracterizeaza prin urmatoarele simptome:

 • scaderea poftei de mancare
 • greata, varsaturi
 • febra
 • dureri abdominale
 • icter
 • urina colorata spre portocaliu
 • scaune mai putin colorate decat normal

Exista hepatita acuta cu virus B fara simptome?

Aproape jumatate din pacientii cu hepatita acuta nu au nici un simptom, si deseori nici nu stiu ca au avut hepatita acuta virala, dar pot ramane cu virusul in sange, acesta fiind descoperit ulterior cu ocazia unor analize.

Cum se transmite virusul B in sarcina?

Existenta posibilitatii de a lua virusul B pe cale sexuala este importanta, existand riscul ca cca 25% dintre cei care au contact sexual cu o persoana cu virusul B sa ia virusul de la aceasta. Riscul de a lua virusul B pe cale sexuala prin contact intamplator, este mult mai mare decat cel de a lua HIV pe aceeasi cale.

Pe de alta parte, riscul de a lua virusul B pe cale sexuala de la partenerul sexual stabil (sot- sotie – prieten) este mult mai mic, sub 10%.

Desi placenta este un bun filtru pentru virusul B al hepatitei, transmiterea de la mama insarcinata la copil este posibila, ea poate sa apara in 10-20% din cazuri, daca nu se ia nici o masura de profilaxie a transmiterii virale; acest risc de transmitere este mult mai mare, 90%, daca mama are si AgHBe.

Daca o gravida face hepatita acuta virala B in timpul sarcinii in primul trimestru, riscul de a transmite virusul copilului este de 10%, in timp ce o mama care face hepatita acuta virala B in trimestrul trei de sarcina are un risc de 80-90% de a transmite acest virus copilului; de aceea, in zonele geografice cu multi infectati cu virus B cum este tara noastra, este bine ca o femeie sa se vaccineze inainte de a ramane insarcinata, pentru propria protectie si protectia copilului.

Persoanele care iau virusul hepatitei B au risc sa nu scape de el; daca virusul a fost luat in primul an de viata, in 90% din cazuri virusul nu dispare din organism, daca virusul a fost luat in perioada 1-5 ani, riscul de a nu scapa de el este de 30%, iar daca virusul este luat dupa aceasta perioada, riscul de a ramane cu virusul este de doar 2-6%. Persoanele care au cronic virusul hepatitei B, au risc sa faca hepatita cronica, ciroza hepatica si cancer de ficat.

Copilul nascut din mama cu virusul hepatitei B nu are defecte congenitale cauzate de acest virus, dar pot avea greutate mai mica la nastere, daca mama a luat virusul in timpul sarcinii, desi copii nu se nasc prematur.

Cum se poate preveni aparitia hepatitei cu virus B la gravida

Cea mai eficienta cale prin care o gravida este protejata de a lua virusul hepatitei B  este vaccinarea, cu trei doze de vaccin administrate intramuscular (deltoid) in luna 0, 1 si 6. Vaccinarea se poate face si in timpul sarcinii.

Ce face o femeie insarcinata care ia in aceasta perioada virusul hepatitei B?

Daca o gravida a avut un eveniment nefericit prin care ar fi putut sa ia virusul hepatitei B , sunt necesare urmatoarele masuri:

 • Administrarea primei doze de vaccin
 • Administrarea concomitenta in alt loc din corp a unei doze de imunoglobulina specifica anti-virus B (0.06ml/kg), eventual repetata peste o luna ( daca contactul a fost percutan sau prin leziuni de mucoasa
 • Persoanele care au in familie un membru cu virusul hepatitei B, trebuie sa se vaccineze, pentru a elimina orice risc de a lua virusul.

Recomandari pentru gravida purtatoare de virus B hepatitic:

 • Vaccinarea impotriva hepatitei A
 • Evitarea consumului de alcool
 • Evitarea medicamentelor hepatotoxice ca paracetamolul
 • Nu poate dona organe tesuturi sau ovule
 • Sa nu foloseasca in comun aparate de ras sau periute de dinti
 • Sa informeze obstetricianul ca este purtatoare de virus B
 • Sa aiba un hepatolog / gastroenterolog competent care sa o urmareasca pe parcursul sarcinii, apoi de cel putin de doua ori pe an, cu testele de rigoare
 • Sa fie sigura ca copilul primeste in primele 12 ore de la nastere imunoglobulinele si vaccinul, apoi urmatoarele doua doze de vaccin
 • Sa evite amniocenteza

Nasterea in cazul mamei cu virusul B al hepatitei.

Desi initial s-a crezut ca nasterea prin operatie cezariana scade riscul de a transmite copilului virusul hepatitei B, actualmente se considera ca nasterea naturala are acelasi risc ca si cezariana de a transmite copilului virusul B al hepatite.

Poti sa alaptezi daca ai hepatita B?

Daca copilul a facut imunoglobulina si vaccinul la nastere, poate fi alaptat la san fara riscul de a-i transmite virusul hepatiei B, daca nu exista rani pe sani.

Interpretarea rezultatelor de laborator ale markerilor virali B

Teste Rezultate Interpretare
HBsAg
anti-HBc
anti-HBs
negativ
negativ
negativ
Persoana poate lua virusul hepatitei B
HBsAg
anti-HBc
anti-HBs
negativ
pozitiv
pozitiv
Persoana are imunitate impotriva virusului B obtinuta in urma bolii
HBsAg
anti-HBc
anti-HBs
negativ
negativ
pozitiv
Persoana are imunitate obtinuta prin vaccinare
HBsAg
anti-HBc
IgM anti-HBc
anti-HBs
pozitiv
pozitiv
pozitiv
negativ
Persoana are hepatita acuta cu virus B
HBsAg
anti-HBc
IgM anti-HBc
anti-HBs
pozitiv
pozitiv
negativ
negativ
Persoana are infectie cronica cu virusul B al hepatitei
 

 

HBsAg
anti-HBc
anti-HBs

negativ
pozitiv
negativ
Infectie vindecata sau reactie fals pozitiva pentru antiHBc sau purtator de virus B cu AgHBs in concentratie mica, sau reactie care nu poate detecta concentratiiile mici de AgHBs

Practic se poate spune pe scurt ca:

 • Prezenta AgHBs apare in primele 3-5 saptamani de infectie, iar in cazul vindecarii dispare in 3-4 luni, aparand in loc AcHBs
 • AgHBs prezenti in absenta Ac antiHBc IgM, arata o infectie cronica cu virus B

Cum evolueaza hepatita B in timpul sarcinii?

Hepatita cronica cu virus B la femeia care ramane insarcinata nu evolueaza mai rapid sau mai grav in ceasta perioada, comparativ cu evolutia la femeia neinsarcinata.

Acest lucru se intampla desi pe perioada sarcinii femeia cu virus B intrerupe tratamentul antiviral, datorita posibilelor efecte secundare ale medicamentelor asupra copilului.

Ce trebuie sa faca o femeie cu virusul hepatitei B sau C care vrea sa ramana insarcinata sau este insarcinata?

Deoarece in acest moment medicii care urmaresc sarcina nu sunt familiarizati cu urmarirea femeilor cu virusul hepatitei, cea mai buna solutie este ca aceste persoane sa se adreseze unui medic gastroenterolog sau hepatolog obisnuit sau urmareasca astfel de persoane.

Mentionez ca frecvent gravidele cu un virus al hepatitei nu se adreseaza unui gastroenterolog, sau se adreseaza unui medic de boli infectioase- specialitate care de ocupa doar de hepatita acuta virala cu icter, dar nu si de urmarirea celor care au virus dar nu necesita tratament ci doar urmarire

Ce trebuie sa faci cand ai virusul B si estei gravida?

Daca aveti probleme hepatice de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara doar doua lucruri – sanatate si timp.

Inapoi la prima pagina

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s