Cum se face detoxifierea hepatica

Ce trebuie sa faci in caz de imbolnavirea a ficatului prin toxice?

Masuri ce trebuiesc luate in cazul imbolnavirii ficatului din cauza unor substante toxice

Cea mai importanta masura care trebuie luata atunci cand ficatul s-a imbolnavit din cauza unei substante toxice, consta in inlaturarea contactului dintre toxic si organism, si – daca este posibil- extragerea sa din organism pentru a pune ficatul in repaus pentru a se vindeca. Celelalte masuri – perfuzii, vitamine, albumina, plasma, etc sunt accesorii, si combat de obicei rezultatul proastei functionari a ficatului, avand rol minor asupra vindecarii ficatului, cidoar rol de sustinere a organismului..

In schimb, regimul alimentar este foarte important in aceste situatii, rolul sau fiind in primul rand de a proteja ficatul de munca suplimentara, si in al doilea rand de a-i furniza elementele nutritive necesare regenerarii si reluarii functiilor sale normale.

Regenerarea ficatului

Capacitatea de regenerare a ficatului este cunoscuta, dar desi este extraordinara,rezultatele regenerarii sunt limitate – o zona de tesut hepatic distrusa si regenerata nu functioneaza la fel ca un ficat care nu a fost imbolnavit, cu alte cuvinte vindecarea se produce cu sechele.

Se considera ca, daca dupa distrugere prin toxine sau extirpare chirurgala mai ramane 25% din tesutul hepatic, aceasta cantitate este suficienta pentru regenerarea completa a ficatului.

Un ficat deteriorat prin toxice sau rezectie, cu insuficienta hepatica severa,  isi incepe regenerarea in primele 24-48 de ore la agresiune, iar dupa 3 – 4 saptamani volumul sau s-a dublat fata de cel de la care s-a pornit regenerarea , iar acest lucru se intampla spontan, natural, fara alt stimulent decat substantele fiziologice produse de organism ca raspuns la distrugerea tesutului hepatic.

Cum se trateaza insuficienta hepatica?

In urma proceselor metabolice ale ficatului in conditii normale sau de suprasolicitare, reziduurile toxice rezultate se elimina de obicei IN TOTALITATE pe caile mentionate, nefiind necesara o “curatirea” sau “spalare” a ficatului.

Sunt si situatii exceptionale in care ficatul, grav afectat, nu poate elimina reziduurile toxice, iar rezolvarea lor se face printr-un proces tehnologic extrem de complex numit “dializa hepatica” de diferite tipuri – MARS, Prometues, etc, care necesita aparatura speciala, solutii si medici calificati. De exemplu pretul consumabilelor unei singure sedinte de dializa hepatica de tip MARS este de cca 1.000 euro, fara a include in pret costurile spiralizarii, amortizarii aparaturii si platii personalului.

Prin folosirea acestui tip de dializa, bolnavul poate fi mentinut in viata – nu vindeca- o perioada de cetaza zile, in vederea pregatirii pentru transplantul de ficat, solutia finala a imbolnavirii grave a ficatului.

Preparatele ce “ajuta” sau “curata” ficatul, nu au nici o legatura nici cu dializa hepatica, nici cu ajutarea ficatului, dar pot supraso0licita ficatul deja bolnav.

In mod normal, in conditii normale de viata, ficatul poate sa indeplineasca aceste functii de detoxifiere fara nici o problema, avand bagajul de enzime neceasar.

In anumite conditii insa, ficatul poate sa fie depasit de solicitarea toxica, sau poate fi imbolnavit de substantele toxice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s