Cum depistam cancerul de colon

Depistarea cancerului de colon este foarte importanta deoarece cu cat tumora este depistata mai precoce, deci este mai mica si fara metastaze, cu atat sansa de vindecare este mai mare.

Ce persoane pot avea cancer de colon?

Cancerul de colon poate sa apara la orice persoana, dar ca medic te gandesti la aceasta boala  pe baza urmatoarelor elemente:

  • Persoana respectiva are unele elemente care fac probabila dezvoltarea cancerului de colon (factori de risc pentru cancerul de colon)
    • Persoanele in varsta de peste 50 de ani- 90% din cazurile de cancer de colon, de aceea se recomanda supravegherea la aceasta categorie de persoane
    • Persoanele care au avut anterior sau in familie (parinti, bunici, strabunici, frati, surori) cancer de colon sau polipi de colon, deci ereditatea joaca un rol important in aparitia cancerului de colon.
    • Cei care au boli intestinale inflamatorii (Boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica) sau polipi intestinali
    • Exista sindroame genetice (inascute) cu risc de cancer de colon in familie-polipoza adenomatoasa familiala, cancerul colorectal ereditar non-polipozic, sindromul Oldfield, Peutz-Jeghers,Turcot
    • Cei cu viata sedentara, cu activitate fizica redusa
    • Persoana care au urmatoarele obiceiuri alimentare
      • alimentatie saraca in fibre alimentare
      • alimentatie bogata in grasimi
      • alimentatie bogata in calorii
      • alimentatie bogata in carne si derivate de carne
    • Cei cu diabetul zaharat
    • Cei cu obezitate
    • Persoane care fumeaza
    • Persoane care consuma alcool
    • Cei care au facut iradiere pentru alte forme de cancer
  • Exista unele simptome care pot sugera existenta cancerului la colon
  • Balonare
  • Dureri abdominale
  • Tulburari de tranzit intestinal
  • Scaune cu sange
  • Senzatia de eliminare incompleta a scaunului
  • Discomfort sau dureri abdominale
  • Balonare
  • Scaune cu sange (rectoragie)
  • Dureri la defecatie
  • Zgomote hidro-aerice abdominale
  • Scadere in greutate de cauza neexplicata
  • Lipsa poftei de mancare
  • Paliditatea tegumentelor (pielii)
  • Fenomene de tip ocluzie intestinala

De mentionat ca exista numeroase alte boli care au simptomele mentionate, dar si cancer de colon fara nici una dintre simptomele mentionate

  • Markerii tumorali care pot fi crescuti in cancerul colonic sunt CEA si CA 19-9
  • Sunt analize care sunt modificate in cancerul colonului
    • Anemie
    • VSH crescut
    • Prezenta de sange in scaun depistat prin testul de hemoragii oculteCancer la colon
  • Tuseul rectal –  poate depista cancerul de colon situat jos, aproape de iesirea din colon (zona rectului)
  • Colonoscopia clasica sau restoscopia sunt explorarile esentiale in depistarea cancerului de colon, imaginile fiind sugestive
    • Vegetant (o bucata de carne crescuta in interiorul colonului)
    • Infiltrativ (o ingrosare tumorala a peretelui colonului)
    • Ulcerat ( o rana in tumora de  pe peretele colonului)
    • Combinatii intre aspectele de mai sus (ulcero-vegetant, infiltrativ-ulcerat, vegetant-infiltrativ ,etc)
  • Explorarea cu capsula endoscopica, desi nu este cea mai buna in acest tipo de cancer, poate fi folosita
  • Colonoscopia virtuala
  • Irigografia simpla sua cu dublu contrast
  • Cistoscopia poate fi utila atunci cand exista invazia in vezica urinara
  • Ecografia nu este folosita pentru depistarea cancerului de colon, deoarece tumora de colon de obicei nu se vede ecografic, dar se pot vizualiza consecintele sale
  • Metastazele in ficat
  • Gangliunii mariti din cauza metastazelor – daca acestea exista
  • Ascita prin metastaze in peritoneu sau invazie prin peretele colonului
  • Examenul CT sau RMN evidentiaza aceleasi modificari ca ecografia
  • Biopsia tumorii facuta cub ecograf, Ct sau chirurgical poate arata forma histologica a cancerului de colon

Scaderea riscului de cancer de colon

Riscul de aparitie pentru cancerul de colon poate fi diminuat prin urmatoarele masuri:

  • Efort fizic de minimum 30 de minute zilnic (deci evitati sedentarismul)
  • Consumul a minimum 5 fructe sau legume pe zi
  • Scaderea consumului de carne si derivate din carne, ca si a consumului de alcool
  • Mentinerea unei greutati normale a corpului sau scaderea in greutate pana la valori apropiate de normal
  • Consum de peste, cereale, paste fainoase
  • Renuntarea la fumat
  • Alimentatie cu grasimi reduse cantitativ
  • Date recente arata ca persoanele care iau antiinflamatorii sau aspirina pentru diferite boli, au risc mai mic de a face cancer de colon, riscul de deces prin acesta boala fiind mai mic cu 30-50%.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s